Storytelling met data – Cole Nussbaumer Knaflic

Wat is het centrale idee?

Data op een goede manier grafisch weergeven: het is een echte kunst. We worden voortdurend geconfronteerd met slecht weergegeven data. Niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in de media. Sla er maar eens een willekeurige krant of tijdschrijft op na, je komt zeker grafieken tegen die misleidend, onbegrijpelijk of gewoonweg oninteressant zijn.

Daar wil Cole Nussbaumer Knaflic een einde aan maken met het boek ‘Storytelling met data’. Dit boek vertelt je niet alleen hoe je data op een correcte en niet misleidende manier weergeeft. Het vertelt je ook hoe je van het gewoon ‘tonen van data’ evolueert naar ‘een boeiend verhaal vertellen met data’. Want pas dan doet jouw publiek ook effectief iets met jouw boodschap en daar draait het uiteindelijk toch om?

Het boek is opgebouwd uit zes lessen die elkaar chronologisch opvolgen. Elke les bevat een deel theorie maar de focus ligt op de praktische toepassing met veel voorbeelden.

Je leert:

  1. het belang van context en doelgroep begrijpen
  2. het juiste type diagram bepalen voor de gegeven situatie
  3. de rommel die jouw informatie vertroebelt herkennen en vermijden
  4. de aandacht van je publiek leiden naar hetgeen belangrijk is
  5. traditionele design concepten gebruiken in jouw verhaal
  6. je boodschap versterken met storytelling

Waarom moet je het lezen?

Gebruik je data om een boodschap over te brengen? Dan moet je dit boek zeker lezen. Je leert een verhaal vertellen dat je publiek bijblijft en waarmee je met meer succes je doel kan bereiken. En je leert gewoon veel betere grafieken maken.

De auteur is erin geslaagd om over een zakelijk, en ietwat droog, onderwerp toch een enorm boeiend en vlot leesbaar verhaal te schrijven. Een verhaal dat ze ondersteunt met talloze herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Alle voorbeelden in het boek kan je trouwens ook downloaden op de website.

De ultieme droom van de auteur? Slechte grafieken de wereld uit helpen, one stone (of één 3D taartdiagram) at a time. En daar draagt Onestone graag een steentje aan bij.

Horst-Remes-Customer-Strategy-Expert
Geschreven door Horst Remes Customer Strategy Expert @ Onestone