Switch. Veranderen als verandering moeilijk is – Chip & Dan Heath

Wat is het centrale idee?

Blijvende verandering realiseren. Een aartsmoeilijke opdracht die we bij de eerste tegenslag vaak opgeven. Waarom? Dat is dé vraag die de broers Chip en Dan Heath in dit boek stellen én beantwoorden.

De auteurs geven als belangrijkste reden hiervoor een tweedeling in het brein: een rationeel systeem en een emotioneel systeem. In het boek gebruiken ze de metafoor van een olifant (het emotionele systeem) en zijn berijder (het rationele systeem). Alletwee willen ze graag de controle. We denken vaak dat ons rationele brein, de berijder, de controle heeft maar in de praktijk zien we dat het eerder onze emotionele kant is, de olifant, die ons stuurt. Denk maar aan al die keren dat je graag wou gaan sporten maar het uiteindelijk toch niet deed.

Dit boek legt uit hoe je effectief verandering kunt realiseren. Met tips om de berijder goed te laten rijden, de olifant juist te laten stappen en het pad duidelijk af te lijnen.

Waarom moet je het lezen?

Dit boek leest als een trein. Voorbeelden, anekdotes, case studies en wetenschappelijke onderzoeken wisselen elkaar vlot af. De auteurs bieden je eenvoudige methodes om verandering in de praktijk aan te pakken.

De tips en methodes die ze in dit boek aanreiken werken. We denken vaak dat we door onze medewerkers goed te informeren de verandering in gang gezet is. Maar dankzij dit boek weet je snel dat dat niet genoeg is. Je leert medewerkers op alle drie de niveaus te bereiken. En met succes.

Een echte aanrader voor alle (change)leaders!

Stéphanie-'tFelt-Customer-Strategy-Expert
Geschreven door Stéphanie ’t Felt Customer Strategy Expert @ Onestone